Premier Balkenende omarmt Actieplan Elektrisch Rijden
Op de openingsavond van de AutoRAI namen premier Balkenende en minister Eurlings het Actieplan Elektrisch Rijden van Stichting Natuur en Milieu en de drie Technische Universiteiten in ontvangst. Eén miljoen elektrische auto’s in 2020 is het doel van het plan.
Bij het in ontvangst nemen van het plan op de AutoRAI zei Balkenende: 'Ik vind het doel wat u heeft, één miljoen elektrische auto’s in 2020 ontzettend goed. En je hebt zo’n stip aan de horizon nodig. Ik ben er volstrekt van overtuigd dat we die kant opmoeten. Ik vind het een geweldig initiatief. En dat Formule E-team, dat moet er komen!'
In het Formule E-team zullen elektriciteitsbedrijven, overheden, bedrijfsleven, fleet owners, auto-industrie, hulpdiensten en milieuorganisaties op een nieuwe manier gaan samenwerken om het actieplan te realiseren.
Mirjam de Rijk vroeg premier Balkenende en minister Eurlings om ervoor te zorgen dat de stroom waar de één miljoen elektrische auto’s op gaan rijden ‘groen is, bijvoorbeeld uit windenergie’. Elektrisch rijden mag geen smoes worden om meer kolencentrales te bouwen.
actieplan
In het actieplan staat onder andere dat begonnen zal worden met een grootschalige pilot voor het gecontroleerd testen van de eerste elektrische auto’s in Nederland: het c,mm,n living lab. Nederland zal fungeren als test- en ontwikkelmarkt voor duurzame elektrische auto’s. Zo combineert c,mm,n innovatie, het creëren van economische toegevoegde waarde en duurzaamheidsdoelstellingen.
Het plan wordt gesteund door Eneco, ANWB, ProRail, gemeente Amsterdam, Athlon Car Lease en Rabobank.
Bekijk het persbericht over het Actieplan Elektrisch rijden
Download het actieplan elektrisch rijden
Download het achtergronddocument
stichting voor snelle introductie oplaadpunten
Berichtje van De Pers, gevonden op 24 april 2009:
Oplaadpunten voor elektrische auto
De beheerders van de elektriciteitsnetten hebben een stichting opgericht met als doel overal in ons land oplaadpunten voor elektrische auto's uit de grond te stampen.
Tien van de elf regionale distribueerders heeft al toegezegd mee te doen, waardoor een landelijke dekking dichtbij komt, bevestigt vrijdag een woordvoerder van initiatiefnemer netwerkbedrijf Enexis een bericht in de Volkskrant.
Het ligt in de bedoeling dat de stichting in september van start gaat, maar nu al kunnen gemeenten en andere betrokkenen via een website hun belangstelling om mee te doen kenbaar maken. De stichting wil voorkomen, dat mensen geen elektrische auto kopen omdat er geen oplaadpunten zijn én voorkomen dat er geen oplaadpunten zijn omdat er toch geen elektrische auto's komen.